Черната кутия на падналия в Черно море МиГ-29, пилотиран от загиналия

...
Черната кутия на падналия в Черно море МиГ-29, пилотиран от загиналия
Коментари Харесай

Черната кутия на МиГ-29 няма възможност да запише гласа на пилота

Черната кутия на падналия в Черно море МиГ-29, пилотиран от починалия майор Валентин Терзиев, която бе открита през вчерашния ден, освен няма фабрична опция да излъчва сигнал, за да бъде намирана, само че и няма устройство, което да записва гласа на водача. Освен това занапред ще се търси кой я е създал, с цел да бъде помолен да помогне при изваждането на информацията в нея.

Това стана ясно при демонстранция в Граф Игнатиево, осъществена от командира на авиобазата и двама военни инженери. Те демонстрираха образно какво съставлява кутията, разглобиха една същинска и здрава пред тв камерите и описаха какво се е случило с тази на падналия изтребител. От думите им стана ясно, че има съществени провали и откакто е изработен несполучлив опит в базата да се извлече информацията, най-после е било преценено да се търси производителя на кутията, с цел да е несъмнено, че няма да се изгубят данните.

Първоначално бе оповестено, че ще се търси производител в Украйна. Сега обаче стана ясно, че Киев е доставил такива кутии през 2016 г., само че те също се оказват с съветски производител. Затова ще се търси централата на РСК " МиГ ", с цел да се открие кой е създал тези кутии, с цел да може да е несъмнено, че ще има най-хубавото и несъмнено изваждане на информацията.

За страдание, в постъпилия през вчерашния ден при нас регистратор от падналия МиГ-29 имаше нарушаване в корпуса и той беше цялостен с вода, имаше и останки от петролен артикул, който ние мислим, че е керосин, обясниха военните. В модула имало деформации, отсъства електрическия съединител и беше пресечен лентовия кабел, допълниха военните. В модула на паметта няма никакви касети, ленти, които могат да записват глас. 

" Целият развой на огледа на регистратора е записан на видео, с което разполагат и проверяващите. При тях към този момент е и модулът с паметта, като ще се търси подпомагане от производителя. Има нарушавания в целостта на модула на паметта. Притесненията ни бяха, че можем да създадем условия за загуба на информация. Препоръчахме на комисията, назначена за следствие на случая, да се обърнем към производителя на това устройство, с цел да избегнем всякаква загуба на информация ", оповестиха военните от авиобаза " Граф Игнатиево ".

Производителят е основал устройство, основал е хардуера, основал е процесор, който управлява записа и свалянето на информация и ние считаме, че той единствен и в най-голяма степен може да подсигурява, че тази информация може да бъде свалена без загуба, добави подп. Людмил Вълков, шеф на отдел Авиационна техника и въоръжение в авиобаза " Граф Игнатиево ". Бригаден военачалник Николай Русев, пълководец на " Граф Игнатиево ", разясни, че МО и проверяващите органи ще влязат в контакт с руснаците, с цел да се реши дали те ще пратят свои специалисти на място у нас, или кутията ще им бъде изпратена.

Устройството се пази в подобаващи условия и под юрисдикцията на проверяващите. То към този момент е изпратено за предпазване в София.

Предназначението на регистратора на самолетите МиГ-29 е да съхранява информация от голям брой сензори на борда на самолета. След всеки полет информацията от регистратора се смъква и се обработва със специфичен програмен продукт, с цел да можем да преценим дали всичко е обикновено и дали можем да пуснем самолета за идващ полет, обясниха военните. Черната кутия, която в действителност е оранжева на цвят, се намира сред моторите на самолета и е с размера на кутия за обувки, би трябвало да съхранява информацията за целия полет като височина, скорост, параметри на моторите. 

Досега има единствено един случай  на отваряне на кутия - през 2012 г, когато загубихме един аероплан. Тогава положението на регистратора разреши информацията да бъде извлечена, обясниха военните.

Регистраторът не записва гласова информация, а параметри за работата на самолета в полет, както и пространственото му състояние, само че не записва глас - в него няма касети, безапелационни са специалистите. Освен това, устройството няма никакви типове маяци - светлинен или звуков, никакъв, който да разрешава да бъде търсено със сонар.

По-рано стана ясно, че черната кутия  е с нарушена херметизация и че военните специалисти считат, че това не е съдбовно. 15 дни след злополуката, кутията беше извадена от морското дъно и пренесена със аероплан от Варна в авиобазата " Граф Игнатиево ". Експертите обаче би трябвало да проверят дали записите от полета са непокътнати.

Все още не са свалени данните от черната кутия на падналия аероплан поради разкъсан лентов кабел, уповавам се до 2 -3 дни това да завърши. Това сподели тази заран министърът на защитата Георги Панайотов пред Българска национална телевизия. Той добави, че към този момент не е ясно какви са дейностите на водача в последните 13 секунди преди рухването на изтребителя.

„ Все още не са свалени данните от черната кутия. Предстои това да стане. Възникна неочакван проблем - разкъсан е лентов кабел и би трябвало да бъде доставен нов от производителя на тези черни кутии в Украйна. Без този кабел не може да свалим данните, тъй като рискуваме да създадем късо съединяване ", сподели Панайотов.

" Майор Терзиев е воин и е извършил бойната си задача. В действителни бойни условия той щеше да смъкна врага, който желае да нападне България ", съобщи още министърът. - Стрелбата по цел е сред 4000-7000 метра. Най-вероятно бързо падащата цел е принудила майор Терзиев да се спусне доста бързо. За финален път той е бил засечен на 1200 метра (височина) “.

„ Няма никаква тайнственост с падналия аероплан. Министерството на защитата не е проверяващият орган, Прокуратурата би трябвало да каже имената. Няма да се допусне прикриване на който и да било, сега се откриват обстоятелствата “, съобщи още Панайотов и добави, сега се водят две паралелни следствия – едното от Прокуратурата, който търси отговорните за трагичния случай, а второто от Военна полиция, която открива обстоятелствата.

Към момента по случая са разпитани голям брой очевидци, конфискувана е документи и аудиозаписи , свързани с управлението на полета, посочи военноокръжният прокурор на Сливен полк.Христо Тинев.

Но разясни пред Българска национална телевизия:  " Ще бъде осъществен разбор на съдържащото се в кутията: материали, аудио записи, всичко, което вътре е налично надяваме се да бъде непокътната кутията защото е престояла към този момент много време на морското дъно. Предстои назначението на най-малко три експертизи - обща, съдебно-техническа и химическа за изясняване на кинетичните сили, довели до авиокатастрофата, авто-техническа за положението на самолета и експертиза на самия бордови регистратор. Има още много работа - сигурно срокът за следствие ще бъде продължен, тъй като назначението и правенето на тези експертизи, за които споделих изисква много време ".

Изтребителят МиГ-29 изчезна от радарите и падна в морето при натовско учение в 0:43 ч. на 9 юни. На идващия ден майор Терзиев бе разгласен за умрял, а издирването на черната кутия на машината продължи. То бе прекъснато за няколко дни заради неприятни условия.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР